Novosti

Da li odeću treba prati ručno?

I zašto ne?

Osim kod specijalno osetljivih materijala, (ja takve ne držim u svom ormaru) preporuka za svu odeću : trenerke, majice, dukseve itd. iz našeg programa je mašinsko pranje.

Evo razloga za to:

  1. Pri ručnom pranju koristimo mnogo manju količunu vode, koja je uglavnom proizvoljna. Deterdženta stavljamo “odprilike”, što je uglavnom slično količini koju koristimo pri mašinskom pranju. Tako dobijamo značajno jaču koncentracoju deterdženta nego kada ubacimo deterdžent u mašinu.Takva jača koncentracija deterdženta šteti bojama vaše odećei tkanini.
  2. Pri ručnom pranju vrlo često pribegavamo “ trljanju” pojedinih zaprljanijih mesta. To dovodi do toga da se material jače haba na tim mestima, pa su moguće promene u izgledu. Za razliku od toga, mašina dugo i strpljivo okreće bubanj i time ravnomerno ispira i kvasi garderobu, bez dodatnog lokalnog habanja .
  3. Pri ručnom pranju smo skloni da ostavimo veš da se “malo” natopi u vodi u koju smo stavili deterdžent. Pa se onda “malo” zaboravimo i veš odstoji par sati u velikoj koncentraciji deterdženta. Još ako je stavljen neadekvatan deterdžent (za beli veš na neke tamne stvari) katastrofa je na pomolu.
  4. I u poslednjoj fazi pranja, odnosno ispiranju i omekšavanju odeće često se prave greške. Predozira se omekšivač, pa takva odeća može da iritira kožu. Pored toga intenzitet mirisa odeće može da bude veoma jak, pa to obesmišljava korišćenje parfema, a mirisi omekšivača kada se predoziraju mogu biti iritirajući.

Prema tome pustite mašinu da brine o vašoj odeći. Ima milion načina da bolje iskoristite svoje vreme…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *