Novosti

Kako da se ne prevarite – drugi deo

Kako da opipavate čitajući

Ili što je babi milo to joj se i snilo.

Objasnila sam u predhodnom postu kako da biramio prodavce. Sada bih vam rekla nešto o tome kako da birate robu kada je u pitanju tekstil.

Imala sam priliku da vidim razočarenje devojke koja je videla haljinu na internetu i odlučila da je kupi za svadbu. Kada je haljina stigla, ona je izgledala kao sa slike, ali je to bila pamučna haljina primerenija za plažu.

 Vrlo često nam nedostaje ono što ne može da se vidi na slici, a to je vrsta materijala i njegova debljina.

Da biste izbegli zabune po tom osnovu dobro pročitajte šta piše u opisu proizvoda. Pročitajte kakav je sastav materijala. Ako ste se malo informisali, onda znate da za neke elegantnije kombinacije idu materijali u kombinaciji sa viskozom, svilom, vunom(fini štofovi) itd.

Kod sastava materijala je veoma bitno da budete sigurni da Vam neki materijali ne izazivaju alergijske reakcije kože.

Isto tako treba da znate da za tople dane treba izbegavati koliko god je moguće materijale od poliestera i sličnih veštačkih materijala, jer oni pojačavaju osećaj toplote – “pale” kako se to u narodu kaže.

Određena manja količina poliestera do 20-25% je za odeću za prelazne periode, kao i zimu  čak preporučljiva jer smanjuje skupljanje materijala pri pranju i gužvanje.

Velike količine poliestera dovode do naelektrisanja odeće i stvaranja rapavog površinskog sloja sa sitnim kvrdžicama, pa odeća brzo izgleda iznošena.

Sledeća bitna stavka je debljina materijala.

Tekstilci se međusobno informišu o debljini podatkom koji se zove gramaža i izražava se u gramima po m2 . To označava koliko je težak kvadratni metar nekog materijala.

Evo par primera:

Letnje majice su najudobnije do težine od 160g/m2, Materijali od 180 do 220 g/ m2 koriste se za letnje donje delove berbude, šotceve, a takođe i za punije majice za prelazni period i zimu.

 Materijali od 240 g/m2 se koriste za izradu trenerki i dukseva srednje debjine.

Tople zimske trenerke za hladno vreme se proizvide od 300 gramskog materijala.

Ima još par faktora na koje treba obratiti pažnju.

Jedan od njih je načupanost materijala sa unutrašnje strane.Zbog sitnih dlačica koje zatvaraju pore između niti, ovi materijali mogu biti značajno topliji čak i od punijih materijala.

Ako ove informacije nisu ispisane u opisima proizvoda, slobodno pitajte prodavce. Najbolje da pitanja postavljate u pisanoj formi, kako biste imali podatke koji su Vam obećani kao karakteristike proizvoda.Možete ih kasnije upotrebiti kao dokaz pri reklamaciji, ako proizvod ne odgovara opisu.

I još jedan savet za kraj: slobodno pozovite prodavca i raspitajte se o svemu što Vas zanima. Svaki pravi prodavac će biti srećan da može da Vam pojasni sve činjenice i pomogne u odabiru, jer ni prodavcu nije ni najmanje u cilju da mu se vraća roba i da ima nezadovoljnog kupca.

I kao prodavac još jedan savet, ne pitajte prvo i samo za cenu. Važno je da znate šta dobijate za te pare.

Kada ne pročitamo i ne raspitamo se o proizvodu koji naručujemo, već naručujemo po svojim pretpostavkama, onda  je to po sistemu što je babi milo, tojoj se i snilo. Prevarimo se sami.

Želim Vam uspešnu kupovinu putem interneta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *