Novosti

Kako da se ne prevarite

kupujući na internetu

Spadate u ljude kojima nije bliska ideja kupovine preko interneta, ali svakodnevno slušate kako je on line kupovina budućnost. Nije Vam baš najjasnije kako da bezbedno kupite čak ni one stvari koje Vam se baš dopadaju.

Pokušaću u nekoliko nastavaka (serije su uvek u modi) da vam dam neka uputstva koja će rizike od prevare preko interneta smanjiti na minimum.

Prvi deo

Provera prodavca

Ima mnogo stvari koje možete da proverite kada kupujete neku robu na internetu. Od samog prodavca pa na dalje.

Da bi bilo po redu, krenimo od prodavca.

Ako je kupovina preko nekih sajtova za prodaju, uobičajena je praksa da se prodavci ocenjuju (a često i kupci). Dobre ocene i zadovoljni kupci su po prilici verodostojni, jer  na tim sajtovima mogu da ocenjuju samo oni koji su imali neku transakciju sa prodavcem.

Takođe recenzije na društvenim mrežama daju određen kredibilitet prodavcu.

Volim da vidim da je prodavac ostavio adresu i fiksni broj telefona, što znači da ne strepi od toga da neko dođe do njegove fizičke lokacije.

Još jedan dobar način da proverite prodavca da vidite da li je upisan u APR (agencija za privredne registere) i od kada postoji. Mnoge to ne zanima, ali odatle se vidi da li taj neko plaća porez i da li zaista postoji ili je tu samo virtuelno dok nešto ne proda.

S tim u vezi, pitajte prodavca da li izdaje račune i možete li da menjete ili vratite robu. Svaki ozbiljan trgovac prati propise i zna da Vi imate pravu u roku od 14 dana da vratite robu bez ikakvog objašnjenja. Dužan je šta više da Vam da tu informaciju.

To Vam u svakom slučaju daje mogućnost da se bar obratite tržišnoj inspekciji.

Ako Vam je samo bitno da jeftino kupite, onda su mogućnosti da budete prevareni veće, jer što je babi milo to joj se i snilo…

U sledećem nastavku: Kako čitati oglas i donositi zaključke o kvalitetu. U sledećem postu pisaću vam o tome kako raspoznati debljinu i kvalitet materijala koje neko prodaje, na osnovu podataka koje možete dobiti bez pipanja materijala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *